DopShop.nl
Image default
Gezondheid

Vitamine D en je bloeddruk

Na een genetische studie blijkt vitamine D gelinkt te zijn en een invloed te hebben op de bloeddruk. Als je een hoge concentratie vitamine D bezit, heb je minder kans om een te hoge bloeddruk te ontwikkelen. Hieruit lijkt de suggestie te ontstaan dat een tekort aan vitamine D verbonden is aan een te hoge bloeddruk. Hieruit kunnen levensbedreigende situaties volgend zoals beroertes, hartinfarcten, hartfalen, nierfalen en hartritmestoornissen.

Deze link werd gelegd na een onderzoek van in totaal 35 studies die in totaal ruim 150.000 respondenten bevatte in Noord-Amerika en Europa. Er werden door de onderzoekers genetische varianten geassocieerd met bepaalde hypertensiemarkers om een verbintenis tussen bepaalde situaties met vitamine D te onderzoeken. Bij elke tien procent aan hoger vitamine D-gehalte zakte het risico op een hoge bloeddruk met acht procent.

Deze data bewijst dat vitamine D ook belangrijk is voor andere dingen en niet alleen voor je botten. Sommige gevallen van vaat- en hartziekten kunnen worden vermeden door meer vitamine D binnen te krijgen. Dit kan door vitamine D-supplementen in te nemen of door je voeding te verrijken met vitamine D.

Er is niet onderzocht hoe de respondenten een hoog vitamine D-gehalte hebben verkregen. Met deze reden valt het nog niet uit te sluiten dat het alleen vitamine D is die invloed heeft op een hoge bloeddruk, maar ook je levensstijl. Als je meer vitamine D binnenkrijgt door vaker in de zon te lopen, levert dit waarschijnlijk ook minder stress op, wat ook weer je bloeddruk beïnvloedt. Een studie in Denenmarken heeft vastgesteld dat het risico op een te hoge bloeddruk verminderd kan worden door vitamine D-supplementen in te nemen tijdens de donkere wintermaanden.

Supplementen zijn op veel plekken te verkrijgen. Ook op het internet is het gemakkelijk om deze voedingssupplementen te bestellen. Bekende merken zijn NowFoods of hier.

http://topvitamins.nl