DopShop.nl
Image default
Zakelijk

Waarom wordt acrylaat zo vaak gebruikt?

Wanneer je aan de materiaalsoort acrylaat denkt dan wordt dit in de volksmond ook wel PMMA, perspex of plexiglas genoemd. Wanneer je acrylaat koopt als los materiaal zijn er twee verschillende uitvoeringen. Je kunt het materiaal in gegoten of geextrudeerde kwaliteit verkrijgen. Deze laatste kwaliteit bevat meer spanning maar is wel uitstekend warm te vervormen. De gegoten kwaliteit is spanningsvrij en optisch beter. De platen worden altijd geleverd met een beschermfolie om beschadiging te voorkomen. Acrylaat wordt veel toegepast en is een goed alternatief voor glas. De eigenschappen die hierbij een rol spelen zijn de volgende.

De eigenschappen van Acrylaat

Ten eerste is acrylaat vele malen lichter dan veel ander materialen als glas. Maar ook is de licht doorlatendheid als ook de weersbestendigheid uitstekend. Het unieke aan gegoten acrylaat is dat het bij verhitting altijd zijn originele vorm kan aannemen dit geheugen blijft dus altijd in acrylaat aanwezig. Wel zal het materiaal iets uitzetten bij verhitting en hier dient dus ook rekening mee gehouden te worden indien het materiaal bijvoorbeeld in een sponning wordt geplaatst. Vanwege de minimale vochtopname is het materiaal minder geschikt voor isolatiedoeleinden. Ook zijn de platen door de oppervlakteweerstand vaak sterk statisch geladen. Het materiaal is niet giftig en mag voor levensmiddelen worden gebruikt.

Toepassingen van acrylaat

We zien dat acrylaat vaak wordt toegepast als bouwmateriaal voor carports of windschermen, Maar ook veel als display wordt gebruikt in de reclamewereld zoals lichtreclame, gevelteksten, vitrines, naamborden en of blokjes. Ook als verlichtingsarmatuur of decoratiemateriaal wordt acrylaat vaak gebruikt. Voor aquaria door de breukvastheid en transparantie die beter is dan glas en kunstvoorwerpen door de mogelijkheden voor vervorming bij verhitting. Ook de voedingsmiddelen industrie gebruikt het materiaal alhoewel ook andere materialen die biologisch beter afbreekbaar zijn hier steeds meer terrein winnen. Tot slot als vervanging voor glas in ramen of voorzetramen of slagvast glas ter beveiliging van personen is acrylaat een veel gebruikt materiaal.