DopShop.nl
Image default
Dienstverlening

Creatieve Visualisatie

Bij elke sport competitie is de coach gewoonlijk degene die verantwoordelijk is voor de motivatie van het team. Zorgen dat ze mentaal naar de overwinning worden getrokken; zelfs voordat het spel is begonnen is dit de manier waarop positieve resultaten worden behaald en trofeeën worden gewonnen.

Het begint met de juiste mentale instelling. Creatieve visualisatie vraagt je om een stapje verder te gaan; het vraagt om het gebruik van de zintuigen: emoties, verbeelding, smaak, reuk en gehoor om je verwachtingen realiteit te maken. 

Een precieze definitie van creatieve visualisatie is moeilijk te geven, vooral omdat het verweven is met een multidisciplinaire wetenschap (psychologie, kinesiologie, neurologie, fysiologie enz.) en toch blijft het wat abstract.

Dit hulpmiddel is onder een aantal namen bekend, zoals geleide verbeelding, mentale oefening en geest en lichaamstechnieken. Het doel is altijd hetzelfde, het beïnvloeden van de buitenwereld via mentale inbeelding om de spieren van het lichaam te trainen (spiergeheugen) en ze fysiek uit te voeren.

Creatieve visualisatie werkt door het elimineren van barrières en negatieve gedachte processen je te helpen bij je levensdoelen behalen. Op het gebied van competitiesport gebruiken psychologen het idee achter mentale oefeningen, jezelf een winnende serie van handelingen zien verrichten om een speler te helpen te overheersen en de ultieme overwinning te behalen. 

Dit is het onbesproken, onderliggende thema van alle competitie sporten en het wint aan populariteit en intensiviteit doordat de wetenschap zich steeds verder verdiept in de innerlijke werking.

Tiger Woods, één van de beste golfers aller tijden gebruikte mentale inbeelding, geleerd van kinds-af-aan om elke slag te beheersen. Hij was in staat om herhaaldelijk de perfecte slag te visualiseren, zijn spieren mentaal trainend, toen het tijd werd om te presteren op de golfbaan vormden de mentale en fysieke slagen op natuurlijke wijze een band waardoor hij de winnende scores behaalde op het veld. 

Maar net als zelf-verwerkelijkende mantra’s, is niet iedereen in staat om het benodigde mentale schema aan te houden om zijn of haar succes te behalen. Dus, ook al behalen sport psychologen een hoge mate van succes bij atleten, er zijn nog genoeg gebieden binnen de sport waar ze die niet behalen.

Het grote voordeel van het gebruik van creatieve visualisatie bij competitie sport is dat het de spelers “centreert,” waardoor hun vermogen tot focus wordt verbeterd door creatief denken en kritiek te zijn bij elke stap, om te winnen; het team die de technieken het beste beheerst kan zomaar eens als winnaar eindigen.


Psychologen groep in Groningen

https://www.depsycholoog.nl/groningen