DopShop.nl
Image default
Rechten

TOM-zitting slachtoffer, tips en adviezen

Stel: je bent slachtoffer van een geweldpleging. In plaats van een gang naar de rechter nodigt de officier van justitie de dader uit voor een TOM-zitting. Het zou kunnen dat je daar als slachtoffer graag bij wilt zijn. Misschien om de dader recht in de ogen te kunnen kijken en uit te spreken wat voor schade jou berokkend is. Het kan ook zijn, dat je zelf vindt dat de dader helemaal geen straf hoeft te krijgen. Misschien hadden jullie allebei schuld, of is hij door de omgeving al zo hard gestraft dat het voor jou genoeg is. Helaas is een TOM-zitting besloten.

Mogelijkheden voor slachtoffers om een TOM-zitting te beïnvloeden

Je hebt als slachtoffer feitelijk geen mogelijkheden om een TOM-zitting te beïnvloeden. Niet alleen kun je niet bij de zitting aanwezig zijn, je hebt ook geen mogelijkheid om jouw situatie extra toe te lichten. Een TOM-zitting is er niet om de schuld van de dader vast te stellen, die schuld wordt bewezen geacht door het Openbaar Ministerie. De strafmaat voor de voor de overtredingen en misdaden die op een TOM-zitting behandeld worden is grotendeels geautomatiseerd. De TOM-zitting is immers een middel om tijd te besparen en de druk op de rechtbanken te verminderen. Ook een uitgebreide brief waarin je jouw mening, zienswijze en eventueel trauma uit de doeken doet zal dus niet of nauwelijks effect hebben op de strafmaat. Je staat als slachtoffer bij een TOM-zitting dus buitenspel.

Wat heb je als slachtoffer aan een TOM-zitting?

Het grote voordeel van een TOM-zitting slachtoffer is, dat als een dader de voorgestelde straf van de officier van justitie accepteert, dit automatisch betekent dat hij schuldig is. Hij krijgt een aantekening op zijn strafblad. Bij een TOM-zitting bestaat er geen kans op vrijspraak, hoogstens op seponering. Als de dader de voorgestelde straf weigert, dan volgt er als nog een rechtszaak, waar jij bij aanwezig kunt zijn.