DopShop.nl
Image default
Verbouwen

Wat je moet weten over eiken gebinten

Zichtbaar oud eikenhout of eiken gebinten geven een stijlvolle visuele esthetiek aan elke leefruimte in je huis. Hierdoor voelt het warm en gezellig aan in huis. En niet te vergeten, oude of eiken gebinten zijn tegenwoordig erg in trek. Waardoor ze het een ware trend is geworden ze zelfs in nieuwbouw huizen te plaatsen. Bij de restauratie van een oud huis is het ook heel gebruikelijk om de houten balken bloot te leggen. Wat bijdraagt aan de charmante geschiedenis van het huis. Zichtbare gebinten voegen een uitnodigend element toe aan elke kamer. Ongeacht het ontwerp – strandhuis, traditioneel, minimalistisch, eigentijds en zelfs Scandinavisch! Ze voegen een vleugje rustiek toe aan een huis dat warm en gastvrij is. Of je nu een nieuwbouwhuis hebt en deze esthetiek in je huis wilt integreren. Of de ouden gebinten in een ouder bestaand huis wilt behouden.

Wat is het nut van een gebint?

Heel eenvoudig en kort gezegd neemt een dakgebint het gewicht van het dak op en brengt het efficiënt over op de dragende muren van het huis. Het is gebaseerd op trek en druk en heeft meestal de vorm van een driehoek of een combinatie van driehoeken om een maximale stevigheid te garanderen. De optredende krachten worden uitgeoefend op de verbindingen van de driehoek.

Veel soorten architectonische gebinten

Schuin gebint of gewoon gebint is de meest voorkomende vorm van constructies voor gebinten. Diverse variaties hierop worden ook veelvuldig toegepast. Deze vorm wordt gekenmerkt door een driehoekige vorm.

Waarom eikenhout gebruiken voor gebinten?

Eikenhout combineert kracht en schoonheid. Het wordt al duizenden jaren door ambachtslieden gebruikt om te verwerken in hoogwaardige producten en gebouwen. Eiken is extreem duurzaam en gebinten van dit materiaal gaan daarom met gemakt honderden jaren mee zonder dat er enig onderhoud nodig is. Daarnaast heeft eiken niet alleen een rijke, warme, gouden kleur maar ook een aantrekkelijke, natuurlijke, herkenbare nerfstructuur. Het gebint kan blank worden gebeitst of in een bepaalde kleur om de nerven nog beter tot hun recht te laten komen. Maar het hout kan ook heel goed in zijn natuurlijke staat, dus kaal, worden gelaten zonder dat het enige afbreuk doet aan de warme, gezellige sfeer.