DopShop.nl
Image default
Zakelijk

Veilig investeren in obligaties

Beleggen brengt uiteraard altijd risico’s met zich mee, maar vaak wordt gedacht dat obligaties een relatief veilige belegging zijn. Maar is dat ook zo? Hieronder gaan we kijken naar het antwoord op deze vraag!

 

Obligaties kopen

Een obligatie is simpelweg een waardepapier die wordt uitgegeven door landen of grote bedrijven. Hierbij leen je eigenlijk een bedrag aan die instelling, waarop je vervolgens elke periode rente ontvangt. Aan het eind van de looptijd krijg je vervolgens je geld terug. Je kunt obligaties uiteraard ook tussentijds verhandelen. Het gemiddelde rendement op een obligatie is ongeveer 5 procent. Ook hierbij zijn er verschillende risicoprofielen. Hoe groter het risico is, hoe hoger het mogelijke rendement ook is. De meest veilige manier van obligaties kopen is door staatsobligaties te nemen. Hierbij is het risico over het algemeen het kleinst.

 

De veiligheid van staatsobligaties

Stel je wil investeren in obligaties met een zo laag mogelijk risico. Dan is een staatsobligatie vrij veilig. Dit komt door een simpele reden. Een staat kan het zich eigenlijk niet veroorloven om een verplichting niet na te komen. Het kan ook niet verdwijnen, dus is het een relatief veilige belegging. Toch hangt de echte veiligheid bij investeren in obligaties af van de debiteur, in dit geval het land. Omdat zij het zich op het wereldtoneel niet kunnen veroorloven om een verplichting niet na te komen zul je jouw geld waarschijnlijk altijd terug ontvangen. Het rendement hierbij is echter lager. Een bedrijf heeft meer risico, want die kan altijd failliet gaan.

 

Factoren die meespelen bij staatsobligaties

Investeren in obligaties komt toch met risico’s, ook bij staatsobligaties. Hoe kan dat dan? Hoewel landen in principe altijd moeten voldoen aan hun verplichtingen zit er natuurlijk wel een verschil in zekerheid. Investeren in een derde wereld land levert meer risico’s op. Er kan vanalles gebeuren waardoor je geld bijvoorbeeld minder geld waard wordt. Dan krijg je weliswaar het bedrag terug, maar het is ineens veel minder waard. Beleg daarom in een betrouwbaar land. Oorlogen, crisissituaties of financiële problemen in landen zijn tekenen om niet daarin te beleggen.

 

Moet je wel of niet beleggen in obligaties?

De waarde op de koers van obligaties wordt bepaald door de rentevoet. Deze staat heel laag op dit moment. Wanneer de rente weer gaat stijgen, en dat moment gaat altijd komen, worden nieuwe obligaties met meer rente uitgegeven. Dit zorgt ervoor dat oude obligaties gaan zakken. Dit is iets om rekening mee te houden. In het algemeen geldt dat obligaties kopen een vrij zekere manier van beleggen is, zeker op de lange termijn. Uiteraard zit er altijd risico aan. Beleg je echter op de lange termijn en ben je op zoek naar een stabiel en vrij zeker rendement? Dan zijn obligaties wellicht een goede optie. Verdiep je altijd goed in de materie voordat je gaat beleggen. Wanneer je obligaties wil kopen betekent dit dat je goed moet kijken naar wat je koopt en van welk bedrijf of overheid. 

Wil je meer weten over beleggen in obligaties of ben je van plan ermee te starten? Kijk dan eens bij IFH-Holding! Hier kunnen ze je overal mee helpen rondom beleggen en investeren.

 

https://ifh-holding.nl/