DopShop.nl
Image default
Dienstverlening

Ongelukken met elektra voorkomen dankzij deze tips

Een stopcontact vervangen of een lamp verwisselen zijn makkelijke klussen aan elektra maar alsnog kan elektra erg gevaarlijk zijn als je er niet op de juiste manier mee omgaat, elektrocutie is het gevaarlijkste probleem maar er zijn ook nog veel andere problemen. Veilig en gecontroleerd met elektra omgaan is dus heel belangrijk als je er veilig vanaf wil komen. Hieronder staan dan ook een paar belangrijke tips die je kan gebruiken om veilig met elektra aan de slag te gaan.

Schakel de stroom uit

Als je een lampje verwisseld ben je al snel geneigd om even snel de groep achter de lamp uit te schakelen. Als je weet hoe je groepen precies zijn aangesloten dan kan dit prima maar vaak weten mensen dit niet. Als je echt pech hebt dan zijn de groepen niet goed aangesloten. De lamp die je in de gang wilt verwisselen is ineens aangesloten aan een groep in een heel ander deel van de woning, al je groepen liggen dus door de war. Daarom is het belangrijk dat je de gehele stroom in de woning uitschakelt als je gaat klussen aan elektra. Mochten je groepen niet goed aangesloten zijn dan ben je hier tenminste veilig voor nu.

Gebruik een stappenplan

Een stopcontact vervangen of een lamp verwisselen zijn klussen die iedere beginner wel makkelijk uit zou kunnen voeren met de vele online stappenplannen. Ook hier blijft het belangrijk om de stroom uit te zetten en netjes te werk te gaan. Stappenplannen over elektra vind je in overvloed op het internet. Zoek er een paar uit en vergelijk deze om zo je eigen overzichtelijk stappenplan te maken. Een stappenplan kan je helpen om te werken aan een klus en altijd overzicht te houden met waar je mee bezig bent en wat je nog te doen staat.