DopShop.nl
Image default
Gezondheid

Vitamine B12 Tekort

Vitamine B12-tekort

Vitamine B12-tekort is een behandelbare aandoening die optreedt als u niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt via uw voeding of als uw lichaam het niet goed opneemt. Een vitamine B12-tekort kan lichamelijke, neurologische en psychologische symptomen veroorzaken. Het kan behandeld worden met vitamine B12-medicijnen.

Wat is vitamine B12-tekort?

Er is sprake van een vitamine B12-tekort als uw lichaam niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt of opneemt uit het voedsel dat u eet, om goed te kunnen functioneren. Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof die uw lichaam helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en DNA, het genetische materiaal in al uw cellen.

Een tekort aan vitamine B12 kan lichamelijke, neurologische en psychologische problemen veroorzaken als het niet wordt behandeld.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof die uw lichaam helpt om uw zenuwcellen en bloedcellen gezond te houden. Het helpt uw lichaam ook bij de aanmaak van DNA, het genetische materiaal in al uw cellen. Uw lichaam maakt zelf geen vitamine B12 aan, dus u moet voedsel en dranken consumeren die vitamine B12 bevatten om het binnen te krijgen. Vitamine B12 zit in dierlijke producten die je eet en drinkt, zoals vlees, zuivel en eieren. Het is ook te vinden in verrijkte voedingsmiddelen (voedingsmiddelen waaraan bepaalde vitaminen en voedingsstoffen zijn toegevoegd) zoals bepaalde granen, brood en voedingsgist.

Volwassenen hebben ongeveer 2,4 microgram (mcg) vitamine B12 per dag nodig, en mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben meer nodig. De hoeveelheid vitamine B12 die baby’s en kinderen nodig hebben, varieert op basis van leeftijd.

Wat is vitamine B12 gebreksanemie?

Vitamine B12 gebreksanemie ontstaat wanneer je lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft omdat je lichaam een vitamine B12 tekort heeft. Vitamine B12 is nodig om rode bloedcellen aan te maken. Hierdoor kan een tekort aan vitamine B12 bloedarmoede veroorzaken. Mensen kunnen een vitamine B12-tekort hebben zonder bloedarmoede te hebben.

Bij wie komt een vitamine B12-tekort voor?

Iedereen kan op elke leeftijd een vitamine B12-tekort krijgen. Mensen die 60 jaar of ouder zijn hebben een grotere kans op een vitamine B12 tekort dan andere leeftijdsgroepen.

Wat zijn de symptomen van een vitamine B12-tekort?

Een vitamine B12-tekort symptomen kunne zowel kan lichamelijke, neurologische en psychische symptomen zijn. De symptomen van een vitamine B12-tekort kunnen langzaam ontstaan en na verloop van tijd verergeren. Sommige mensen hebben geen symptomen ondanks een laag niveau van vitamine B12 in hun lichaam. Mensen met een vitamine B12 tekort kunnen neurologische symptomen en/of schade hebben zonder bloedarmoede (gebrek aan rode bloedcellen).

Algemene lichamelijke symptomen van een vitamine B12 tekort kunnen zijn:
Zich erg moe of zwak voelen.
Misselijkheid, braken of diarree.
Niet zo’n hongergevoel als gewoonlijk.
Gewichtsverlies.
Een pijnlijke mond of tong.
Een gelige huid hebben.

Neurologische symptomen van een vitamine B12 tekort kunnen zijn:
Gevoelloosheid of tintelingen in handen en voeten.
Problemen met zien.
Moeite om dingen te onthouden of snel verward raken.
Moeite hebben met lopen of spreken zoals u gewoonlijk doet.
Als neurologische problemen ontstaan als gevolg van een vitamine B12-tekort, zijn deze mogelijk niet omkeerbaar.

Psychologische symptomen van een vitamine B12 tekort kunnen zijn:
Je depressief voelen.
Gevoel geïrriteerd te zijn.
Een verandering ervaren in de manier waarop u zich voelt en gedraagt.

Hoe wordt een vitamine B12-tekort vastgesteld?

Het kan moeilijk zijn om een vitamine B12-tekort vast te stellen omdat de symptomen niet altijd aanwezig zijn of omdat de symptomen kunnen lijken op andere voedingstekorten. Zorgverleners zullen meestal routinematig bloedonderzoek doen om te controleren op vitamine B12-tekort bij mensen die een hoog risico hebben om het te ontwikkelen.

De tests die worden gebruikt om een vitamine B12-tekort vast te stellen zijn een volledig bloedbeeld (CBC) en een vitamine B12-bloedtestniveau. Iemand wordt gediagnosticeerd met vitamine B12-deficiëntie als de hoeveelheid vitamine B12 in zijn bloed lager is dan 150 per ml. Bij zoiemand wordt vaak ook de bloeddruk waarden getest.

Hoe wordt een vitamine B12-tekort behandeld?

Een vitamine B12-tekort kan worden behandeld met vitamine B12. Het wordt vaak behandeld met cyanocobalamine, een kunstmatige vorm van vitamine B12. Afhankelijk van de oorzaak van het tekort, kan het zijn dat de persoon alleen behandeld hoeft te worden totdat de vitamine B12-spiegel weer normaal is, of dat hij of zij de rest van zijn of haar leven vitamine B12-therapie moet nemen. 

Wat zijn de risicofactoren voor vitamine B12-tekort?

Iemand heeft meer kans op een vitamine B12-tekort als hij of zij een of meer van de volgende risicofactoren heeft:

Ouder zijn dan 75 jaar: Ouderen lopen meer risico op het ontwikkelen van een vitamine B12-tekort omdat hun lichaam vaak niet in staat is vitamine B12 volledig op te nemen.

Een aandoening aan het spijsverteringsstelsel hebben: Spijsverteringsstoornissen zoals coeliakie en de ziekte van Crohn kunnen het voor uw lichaam moeilijker maken om vitamine B12 op te nemen.

Het volgen van een strikt veganistisch of vegetarisch dieet: Vitamine B12 komt van nature alleen voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Hierdoor hebben mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen een grotere kans op een vitamine B12-tekort als ze niet genoeg verrijkte voedingsmiddelen met vitamine B12 eten.

Het nemen van bepaalde medicijnen: Bepaalde medicijnen kunnen lage niveaus van vitamine B12 in je lichaam veroorzaken, waaronder metformine (een medicijn dat wordt gebruikt om diabetes onder controle te houden), protonpompremmers (PPI’s worden gebruikt om GERD en maagzweren te behandelen), histamine H2-blokkers (een medicijn dat wordt gebruikt om de hoeveelheid zuur die je maag aanmaakt te verminderen) en orale anticonceptiepillen (orale anticonceptiemiddelen).
Het syndroom van Sjögren hebben. Mensen met het syndroom van Sjögren hebben meer dan zes keer zoveel kans op een vitamine B12-tekort.

Het drinken van overmatige hoeveelheden alcohol: Chronisch alcoholisme kan je spijsverteringsstelsel beschadigen en een vitamine B12 tekort veroorzaken.

vitamine B12