DopShop.nl
Image default
Bedrijven

Verschillende soorten rechters

In Nederland is de rechterlijke macht onderverdeeld in verschillende categorieën. Je kunt het eigenlijk vergelijken met het indelen van Nederland in provincies. Iedere provincie heeft weer zijn eigen leider zodat er goed overzicht wordt gehouden. De rechterlijke macht kent ook een verdeling en er is voor ieder recht weer een ander soort rechter. Je kan te maken krijgen met arbeidsrecht, familierecht of strafrecht. Je hebt in Nederland verschillende soorten rechters. Je hebt een rechter-commissaris, kantonrechter, politierechter, de meervoudige strafkamer en de kinderechter in strafzaken. Verder kennen we grof gezegd tweesoorten strafbare feiten. Namelijk een misdrijf en een overtreding. Een overtreding is een mildere vorm van een strafbaar feit dan een misdrijf. Voorbeelden van misdrijven zouden kunnen zijn: diefstal, mishandeling of moord. Dit zijn hele erge strafbare feiten die gepleegd kunnen worden. De kantonrechter behandeld meestal de overtredingen. Dit kunnen bijvoorbeeld overtredingen zijn zoals het rijden door rood licht of wildplassen. Deze handelingen moeten bestraft worden omdat ze gewoon niet mogen, maar het zijn geen ernstige misdrijven. Als jij een keer wil plast ben je niet meteen een grote crimineel. De politierechter houdt zich bezig met echte misdrijven. De meervoudige strafkamer houdt zich ook bezig met misdrijven. Wanneer een minderjarige een strafbaar feit heeft gepleegd dan wordt dit voorgelegd bij de kinderrechter. Ook wel bekend als de jeugdstrafrechter. Dat komt omdat voor kinderen een ander recht geld dan voor volwassenen. Je valt nog onder de kinderwet als je onder de 18 jaar bent. Wanneer je niet tevreden bent met een uitspraak van de rechter of wanneer het OM er niet mee eens is dat zou je de keuze kunnen maken om nog verder door de procederen. Dan krijg je te maken met het gerechtshof in strafzaken of met de hoge raad.

 

http://www.EBHLegal.nl