DopShop.nl
Image default
Bedrijven

Positief omgaan met HSP

Het begrip HSP hoor je tegenwoordig steeds vaker vallen. Wat is hsp precies? Hoe krijg je het en hoe ga je er mee om?  

HSP is een Engelse afkorting voor High Sensitive Person. In het Nederlands zeggen we Hoog Sensitief Persoon. Sinds 1992 is het door een Amerikaanse psycholoog erkend als een serieus probleem. Deze veronderstelde dat een groot deel van de bevolking een andere werking van het zenuwstelsel en het brein heeft, waardoor ze de wereld anders waarnemen als mensen zonder HSP. Deze mensen verwerken prikkels op een andere manier waardoor ze sterker en heftiger reageren. Het gevolg hiervan is dat mensen met HSP gemakkelijk overprikkeld kan zijn voor zijn of haar omgeving. Ze worden vaak als introverte personen gezien omdat ze zich vaak even terug moeten trekken om “hun batterij weer even op te laden”.  

HSP kent erg veel kenmerken. Deze kun je goed gebruiken om te bepalen of je ook een HSP bent. Je kan last hebben van een intensievere of gedetailleerdere waarneming. Je kan goed stemmingen en sferen inschatten. Een sterke verbinding met de natuur hebben. Een goed inlevingsvermogen hebben. Beeld denken. Dit zijn slechts een hand vol kenmerken van een HSP. Er zijn er nog veel meer deze zijn vaak het duidelijkst te merken.  

Omgaan met hsp is soms moeilijk. Mensen kunnen last hebben van oververmoeidheid en onrust in het hoofd. Ze kunnen ook moeite hebben met plannen en structuur en hierdoor is het vaak moeilijk om ritme te krijgen in het dagelijkse leven. Ze hebben eerder last van pijn en moeite met verandering in het leven.  

HSP is een karaktereigenschap en dus absoluut geen stoornis. Door de klachten zou je dat misschien wel denken, maar in werkelijkheid is dit niet het geval. De beschrijving va HSP klinkt dus wel eens negatief maar het tegendeel is waar.  

http://www.onesessioncoaching.nl