DopShop.nl
Image default
Bedrijven

Hoe ontdek je de oorzaak van een stroomstoring

Stroomstoringen zijn altijd vervelend, je gaat het ook echt missen als je het niet meer hebt. Stroom is namelijk zo gewoon geworden om te hebben dat er geen leven zonder stroom meer voor te stellen is, bijna alle apparaten hebben tegenwoordig ook stroom nodig om te werken. Bij een stroomstoringen werken al deze apparaten natuurlijk niet, het is dus niet mogelijk om te luisteren naar de radio en koffie te zetten. 

Is er ergens stroom?

Wanneer je een stroomstoring denkt te hebben moet je kijken of die in of buitenshuis plaatsvindt. Een stroomstoring kan natuurlijk op ieder moment van de dag plaatsvinden, er zijn daarom ook een aantal manieren hoe je kunt kijken of de stroomstoringen van binnen of buiten komt. Wanneer de storing overdag plaatsvindt kun je het beste gaan kijken bij de buren of anderen in de straat, wanneer zij stroom hebben heb je last van een stroomstoring binnenshuis. Wanneer de stroomstoring ‘s avonds plaatsvindt moet je gaan kijken naar de lantaarnpalen, wanneer deze branden is de storing namelijk binnenshuis, wanneer de lantaarnpalen niet branden is er een stroomstoring in de buurt.

Groepen uitschakelen 

Om te gaan zoeken naar de oorzaak van de stroomstoring moet je alle groepen uitschakelen, doe dit aan de hand van de schakelaars en nooit met een schroevedraaier.

Aardlekschakelaar inschakelen

Het is vervolgens belangrijk de aardlekschakelaar weer in te schakelen, dit kan via de aan knop op de aardlekschakelaar. Als het niet lukt de aardlekschakelaar opnieuw in te schakelen is het beter een elektricien te bellen. Een elektricien kan dit namelijk beter oplossen. 

Stekkers loskoppelen

Als je de aardlekschakelaar opnieuw hebt ingeschakeld moet je de stekkers loskoppelen, je gaat nu namelijk kijken welke stekker de storing veroorzaakt. 

Groepen inschakelen

Als laatste ga je alle groepen opnieuw inschakelen, als de aardlekschakelaar hierbij aan blijft staan wordt de storing veroorzaakt door een apparaat. Je gaat dan de stekkers één voor één terug doen en let goed op bij welke stekker de storing komt, deze stekker is dan de stoorzender.