DopShop.nl
Image default
Gezondheid

Voordelen van Ashwagandha die door onderzoek zijn bewezen

 

Ayurveda, een traditionele vorm van Indiase geneeskunde, wordt al eeuwenlang toegepast, maar sommige van de belangrijkste behandelingen krijgen nu pas erkenning in de Verenigde Staten. Een van die behandelingen is ashwagandha of Withania somnifera, ook wel Indiase ginseng of winterkers genoemd. Deze plant is een adaptogeen, een familie van geneeskrachtige planten zoals kruiden en wortels die populair zijn in de alternatieve geneeskunde en die het lichaam helpen zich aan te passen aan of om te gaan met allerlei soorten stress, van fysiek tot mentaal. (Andere populaire adaptogenen zijn Amerikaanse en Siberische ginseng, sommige schimmels zoals Cordyceps, en Rhodiola rosea). En we zijn echt een van de laatste mensen die dit oppikken; ashwagandha is al lang een essentieel kruid van de Ayurvedische, Indiase en Afrikaanse traditionele geneeskunde, die zowel de wortels als de bessen van de plant gebruiken voor behandelingen.

Dus waarom zou je moderne routine een voorbeeld moeten nemen aan deze oudere wellness tradities? Hoewel de moderne wetenschap nog een inhaalslag te maken heeft over deze traditionele behandelingen, ziet het onderzoek er veelbelovend uit. Net als veel andere adaptogenen, strekken de potentiële gezondheidsvoordelen zich uit van je hersenen tot je bloedsuikerspiegel. Hier is wat je moet weten over ashwagandha en waarom het de moeite waard zou kunnen zijn om te nemen:

Ashwagandha voordelen

Ashwagandha wortel wordt beschouwd als een geneesmiddel van “Rasayana”, een Sanskriet woord dat zich vertaalt naar pad van essentie en een praktijk van de Ayurvedische geneeskunde die verwijst naar de wetenschap van het verlengen van de levensduur. Veel van de gezondheidsvoordelen doen deze eeuwenoude reputatie eer aan, maar er zit een addertje onder het gras. Om de gezondheidsvoordelen van ashwagandha te kunnen benutten, zoals een verlaagde cortisolspiegel en een beter hart, moet je het goed opnemen. Ashwagandha haalt zijn krachtige medicinale kracht uit withanolides, natuurlijk voorkomende steroïde lactonen die gevonden worden in de wortel, maar ze moeten geabsorbeerd worden en de darmwand passeren om hun voordelen te geven.

Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Poeder gemaakt van de ashwagandha wortel was in staat om de bloedsuiker te verlagen in een vergelijkbare mate als een oraal diabetes oplossing bij patiënten met type 2 diabetes, zo bleek uit een zeer kleine studie. Een andere studie vond ook effecten op de bloedsuikerspiegel, waarbij significante verschillen werden gevonden in de nuchtere bloedsuikerspiegel tussen patiënten die een hoge dosis ashwagandha namen en patiënten die een placebo kregen. De tweede studie vond dat de effecten dosis-afhankelijk waren: hoe groter de dosis van de adaptogene wortel, hoe groter de verlaging van de bloedsuikerspiegel. Onderzoekers denken dat dit komt door de manier waarop het inwerkt op cortisol, dat een rol speelt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Vermindert cortisol niveaus (stress)

Stress op ons lichaam is meer dan waar de meesten van ons aan denken als we het over stress hebben. Voor ons lichaam kan stress emotioneel, psychologisch of fysiek zijn. Maar aan welke stress je ook denkt, er komt cortisol bij kijken. Je kent cortisol waarschijnlijk als het stresshormoon, dat die bijnaam krijgt omdat onze bijnieren het vrijlaten als reactie op stress. (Voor de goede orde, een beetje cortisol is niet alleen goed, maar van vitaal belang voor reacties als wakker worden en energie hebben om je dag door te komen).

Een onderzoek waarbij deelnemers een hoge dosis ashwagandha-wortelextract kregen toegediend, toonde aan dat, in vergelijking met een placebo, het serum cortisolniveau aanzienlijk daalde. De deelnemers aan dit onderzoek rapporteerden ook een betere kwaliteit van leven omdat hun waargenomen stressniveaus afnamen. Een andere klinische studie gaf werknemers die minstens 6 weken matige tot ernstige angst hadden ervaren een hoge dosis ashwagandha en ontdekte dat het, samen met verschillende andere interventies, de geestelijke gezondheid, concentratie, energieniveaus, sociaal functioneren, vitaliteit en algehele kwaliteit van leven significant verbeterde.

Het is belangrijk om op te merken dat dit je kan helpen om je minder gestrest te voelen op het werk bij psychologische stressoren zoals een agressieve baas, maar het helpt ook bij dingen die je lichaam ziet als stressoren zoals een lage bloedsuikerspiegel. Chronisch verhoogde cortisolspiegels kunnen in verband worden gebracht met een verhoogde bloedsuikerspiegel en gewichtstoename.

Artritis behandelen

Hoewel er meer onderzoek bij mensen gedaan moet worden, suggereren voorlopige studies dat ashwagandha kan helpen ontstekingen te bestrijden, waardoor het een potentieel krachtige behandeling voor reumatoïde artritis (RA) kan zijn.

Het gebruik van de wortel als ontstekingsremmer gaat ver terug in de tijd. In de Ayurvedische geneeskunde werd de wortel tot een pasta gestampt die werd aangebracht op zweren en zweren als pijnstiller en op gewrichten om ontstekingen te verlichten, en een voorlopige studie bevestigt deze praktijk. Een kleine studie toonde aan dat, in combinatie met een andere Ayurvedische behandeling voor artritis genaamd Sidh Makardhwaj, ashwagandha poeder gezwollen en pijnlijke gewrichten verlichtte bij mensen met RA. Meer onderzoek moet worden gedaan om de bevindingen te bevestigen.