DopShop.nl
Image default
Onderwijs

Waarom vernieuwend onderwijs essentieel is

De schooltijd is voor vrijwel iedere jongere erg belangrijk omdat hier een basis voor de toekomst wordt gelegd. In de eerste jaren op school doe je tenslotte contact op met klasgenoten en ontmoet je jouw eerste vrienden en vriendinnetjes waarmee je vaak zelfs nog naar de volgende school gaat. Daarnaast leer je met je klasgenoten om te gaan, maar ook kun je een mening gaan vormen over de onderwerpen die besproken worden en begin je met het leren van taal, spelling, maar ook schrijven en begin je met het rekenen. Dit zijn aspecten die een basis vormen, maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheid is voor vernieuwend onderwijs.

De verschillende aanpak

Het is een gegeven dat je waarschijnlijk nog zelf herkent van vroeger dat iedere juf, meester of docent anders is. De ene persoon vond je dan misschien ook wel een stuk vriendelijker dan de ander en dat kwam vaak door de aanpak. Iedere docent is uniek en zal ook uniek blijven, omdat een opvatting nog steeds per persoon kan verschillen. Het is voor docenten wel altijd belangrijk om te blijven reflecteren en te durven blijven zien wat er beter of anders kan. Wanneer iets niet helemaal goed aangepakt is, is dit een les voor de volgende keer. Diverse cursussen kunnen helpen om te kijken of een andere aanpak ook past.

Generaties verschillen van elkaar

Innovatie onderwijs is belangrijk om met de tijd mee te kunnen gaan en ook te kunnen blijven dealen met de verschillende generaties die een gemiddelde docent voorbij kan zien komen. De tijden veranderen en de mensen daarmee ook. De jongeren van nu vereisen in sommige gevallen misschien wel een andere aanpak dan de jongeren die 10 jaar geleden in de klas zaten. Sommige docenten kunnen hier soms wat moeite mee hebben en in dit soort gevallen kan het goed zijn om een cursus te volgen om samen te kijken naar de generaties en te kunnen reflecteren op de aanpak die het meest passend zou zijn. Onderwijs moet mee veranderen.

Blijven ontwikkelen

Voor docenten is het ook belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen. Niet alleen om het optimaal aan te kunnen blijven pakken voor de verschillende generaties kinderen, maar ook om zelf een uitdaging te blijven behouden en om steeds een stapje verder te kunnen komen. Zo verdiep je je droombaan en kun je je werkwijzes net een beetje veranderen om het voor jezelf leuk te houden en natuurlijk voor de kinderen aan wie je les mag geven.

https://septemberonderwijs.nl/training-vernieuwend-onderwijs/