DopShop.nl
Image default
Woningen

Hoe krijg ik krassen uit mijn vloer?

Natuurlijk wil je je woon of werkruimte zo goed mogelijk onderhouden. Het laatste wat je wil op je mooie vloerparket is een lelijke kras. Krassen op de vloer worden 9 van de 10 keer veroorzaakt door schuivende stoelen en tafels. Het beste is het natuurlijk om krassen op je vloer preventief aan te pakken. Mocht het kwaad al geschiet zijn, dan lees je in deze blog hoe je ze er weer uit krijgt!

Voorkom krassen in de toekomst

Houten vloeren geven een huis allure en waarde – zolang ze maar goed worden onderhouden. Natuurlijk loopt hout voortdurend het risico van slijtage aan het oppervlak, watervlekken en diepere beschadigingen. Preventie is natuurlijk de sleutel: Gebruik vloerkleden en zachte onderleggers om meubels te verplaatsen, schoenen zoveel mogelijk uit en houd de nagels van huisdieren kort!

Krassen verwijderen

1.      Maak hardhouten vloeren voorzichtig schoon.

Slecht hout kan krassen en versleten plekken duidelijker zichtbaar maken. Om nog maar te zwijgen van het gegeven dat vuildeeltjes in hardhouten vloeren kunnen leiden tot nog ergere krassen! Je eerste actie zou dus een grondige maar voorzichtige schoonmaakbeurt moeten zijn. Vermijd bezems of schuursponsjes, en dompel een vloer nooit onder in water of een vloeibaar schoonmaakmiddel. Gebruik in plaats daarvan een zachte dweil of stofzuiger (met het juiste hulpstuk) om stof, haar en vuil te verwijderen. Om te reinigen voeg je twee tot vier druppels vloeibare zeep toe aan een kwart water, meng je dit in een spuitfles en besproei je de met polyurethaan afgewerkte vloer. Daarna verdeel je de oplossing met een droge microvezeldweil. Spuit vervolgens lichtjes met schoon water en boen met een zachte, droge doek. Er zijn ook in de handel verkrijgbare niet-giftige houtreinigers die veilig zijn voor vloeren met een polyurethaan afwerking. De beste keuze is een product op waterbasis met een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel.

 

2.      Schuur de krassen in de houten vloer weg.

Een beetje ijver kan houten vloeren weer tot leven brengen. Een schuurpapiertje met een fijne korrel is alles wat je nodig hebt om beschadigingen weg te schuren. Schuur de vloer eerst in de richting van de nerf. De kleur die je tijdens het schuren hebt weggepoetst, moet je opnieuw aanbrengen, dus kies een verborgen plek (onder het bed, in een kast) om een houtkleurige beits uit te proberen die bij de kleur van je vloer past. Nadat u de juiste kleur beits hebt gevonden, test u een urethaanafwerking.

Urethanen op oliebasis ruiken sterk, maar ze drogen met een gele tint die na verloop van tijd donkerder wordt, wat misschien beter bij de kleur van een oudere vloer past. Zorg ervoor dat uw geschuurde oppervlak glad en grondig schoon is voordat u gaat beitsen en afwerken.

https://voornmedia.nl/krassen-op-de-voer/