DopShop.nl
Image default
Eten en drinken

Barbecueën in de winter

Wanneer men denkt aan barbecueën dan denkt men vrijwel direct aan de zomer. De warme zomerdagen afsluiten met een heerlijke barbecue tot in de late uurtjes. Dit in combinatie met een lekker fris alcoholisch of non-alcoholisch drankje maakt de zomer nog mooier dan dat hij, voor veel mensen, al is.

Maar eigenlijk is barbecueën niet enkel een ‘zomer ding’, de winterbarbecue is bezig met het winnen van populariteit op het gebied van bijzonder eten.

BARBECUEEN IN DE WINTER

Om gerechten te bereiden moet een barbecue de temperatuur van 70 graden Celsius bereiken. Stel dat het in de winter 5 graden Celsius is, dan moet de barbecue 65 graden verwarmen. Dit duurt natuurlijk langer dan dat het in de zomer bijvoorbeeld 25 graden is.

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een gasbarbecue wordt het risico vermindert dat deze door de wind wordt uitgeblazen. Plaats daarom een kolenbarbecue altijd uit de wind, zo zal hij sneller verwarmen. Genoeg brandstof is essentieel. Doordat het in de winter kouder is zal de barbecue meer brandstof verbruiken. Zorg er dus voor dat er voldoende kolen voor handen zijn of de gasfles genoeg gevuld is.

VLEES?

Voor niet-vegetariërs is vlees onmisbaar tijdens een barbecue. Kan in de winter elk soort vlees bereid worden op de barbecue? Het is aan te raden te kiezen voor dunne plakken vlees of reeds voorgegaard. Door de buitentemperatuur duurt het langer voordat het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt en gaar is.

Kies daarom voor bijvoorbeeld een grillworst, een hamburger, magere speklapjes of saté.  

TE SLECHT WEER?

Het kan gebeuren dat de weergoden niet goed gestemd zijn en juist op de dag van de barbecue een storm rond raast. Zorg daarom altijd voor een tweede plan. Plaats echter nooit de barbecue in een afgesloten ruimte. Er kan snel een steekvlam ontstaan waardoor binnen afzienbare tijd het huis in lichter laaien komt te staan. Bovendien is het risico op koolmonoxide veel te groot. Dit is zeer schadelijk voor de gezondheid en kan zelfs leiden tot een sterfgeval.

AANDACHT VOOR DE CHEF

De persoon achter de barbecue zal het zeker bij frisse temperaturen snel koud kunnen krijgen. Zorg voor een extra shawl, een dikke trui of een warm drankje. Let er wel op dat losse kledingstukken geen vlam kunnen vatten.

OVERIGE TIPS

Afhankelijk van de plek van de gedekte tafel, binnen of buiten, is het handig vooraf al wat voorbereidingen te treffen. Wanneer het etentje buiten plaats vindt, leg dan lekkere warme dekens op de stoelen, koop glühwein en zorg ervoor dat deze lekkere opgewarmd is zodra de gasten arriveren. Plaats eventueel een warmtelamp, maar houd hierbij wel rekening met het milieu. Bijvoorbeeld een infraroodlamp, deze verwarmt niet door middel van gas.

Door bovenstaand al zin gekregen in die winterbarbecue? Ga er vooral mee aan de slag en organiseer dat feestje! Voor een BBQ in Den Haag | Barbecuecatering.nl