DopShop.nl
Image default
Sport

Het karpervissen aan de oppervlakte

Een fantastische manier om karper te vangen, is het vissen aan de oppervlakte. Naast dat het een erg effectieve manier kan zijn van vissen, is het ook een goede methode om meer van het gedrag van de karper te leren. Zowel het groepsgedrag als het gedrag van individuele vissen is vaak erg interessant om te leren. Hier kan je later weer gebruik van maken om een specifieke vis te vangen, of deze kennis te gebruiken op andere wateren. In dit artikel geven we enkele tips om het vissen aan de oppervlakte goed te kunnen toepassen. 

Start met het lokaliseren van de vis. Het is namelijk een visserij die vaak in een paar uurtjes plaatsvindt. Zonder om dan al die tijd te wachten totdat de vis jouw kant op komt. Een polaroid bril hierbij eigenlijk ondenkbaar. Deze brol filtert de schitteringen van het water weg, waardoor je in staat bent om goed in het water te kijken. Mocht je dit niet eerder gedaan hebben, dan zal het verbazen hoe goed je opeens onderwaterleven kunt spotten. 

Als de karper gevonden is, dan is het niet verstandig om direct je vislijn te water te laten gaan. Waar er één of enkele karpers zwemmen is het niet zeker dat er ook geaasd gaat worden. Voer deze stek dan voorzichtig aan met wat hondenbrokken, kattenbrokken of wat brood. Iets wat je niet snel in de hengelsport winkel zal vinden. 

Let bij het voeren natuurlijk op de aanwezigheid van eenden of meeuwen. Zeker deze laatste kunnen een echte plaag zijn, en in het bijzonder rond de stad. Honden- en kattenbrokken hebben de minste kans om de gevederde vrienden aan te trekken. Voer hierbij niet direct op de vis als dit niet nodig is. Dit zal de vis snel kunnen afschrikken. Mocht er stroming staan of een windje, dan kan je beter het voer naar de vissen laten drijven. Vaak zal een eerste karper voorzichtig het voer inspecteren. Wacht dan geduldig af totdat meerdere vissen op het aas afgaan. Hierdoor is de kans dat een vis afschrikt als de vislijn te water gaat minimaal. Werp hierbij ook aan de rand van de stek. Hierbij is de kans dat de karper de lijn raakt en schrikt een stuk minder. Dan is het spannend afwachten tot een karper het haakaas opneemt. Na een seconden of1 á 2 is het aanslaan en hopen dat deze goed aangehaakt is, waarna de strijd kan beginnen. 

https://www.sportvisgigant.nl/